Op dit moment kijk ik over de schouder mee naar een innovatief project. Het is nog maar net gestart. Het bruist. Het sprankelt. Er is vraag. Er is hulp. Er is kennis in overvloed. Er is bereidheid. Er is gunnen. Er is collegialiteit. Er is gezamenlijk belang. Je proeft de (intrinsieke) motivatie er doorheen. De energie is hoog. En het is vooral die energie, die de kwaliteit bepaalt. Ook als het anders loopt dan gepland of fouten worden gemaakt. Het is de mindset die zorgt voor de magie en die nagenoeg alle gewenste vernieuwing mogelijk maakt.
In de tijd dat ik mij richtte op digitale onderwijsinnovatie, ontstond ‘Natuurlijk Innoveren©’. Hoe meer dat proces vorderde, hoe minder onderwijs vernieuwen voor mij klopte. Dat knaagde, want het ging toch goed zo? Gevoelsmatig kon ik er niet omheen. Het klopte gewoonweg niet. Dat is best lastig als je je vinger er niet op kan leggen. Afstand was nodig om helderheid te verschaffen.
Het bleek niet om innoveren te gaan, maar om de projectmatige denkwijze. Het loopt namelijk altijd anders dan gepland. Het loopt altijd anders dan gewenst. Het gaat continu om draagvlak creëren. Terwijl draagvlak zichzelf ontvouwt. Het gaat vaak over overtuigen. Alsof je iets moet bewijzen. Je bent bezig met ingrijpen, bijsturen en beïnvloeden als het niet volgens plan verloopt. Terwijl je ook kunt zien wat er gebeurt als je loslaat en vertrouwt. Met de beste bedoelingen bedenk je innovatieve ontwerpen in plaats van vernieuwing te laten ontstaan.
Je denkt er goed aan te doen als je hard aan het project trekt. Of als je het vooruit duwt; in de hoop het proces te versnellen. Want als je naar de concurrent kijkt, ben je mogelijk al te laat. Maar bij die concurrent is het geenszins anders. Die heeft dezelfde ‘issues’ en gedachtes. Maar dan over jou. Die voelt zich net zo miserabel of juist hoopvol. En bedenkt soortgelijke vernieuwende oplossingen voor knelpunten die identiek zijn aan die van jou. We staren ons blind op de toekomst die nog moet komen én op elkaar.
Het doel is niet innoveren, in de zin van vernieuwen. Vernieuwing vindt namelijk al vanzelf plaats. Zonder dat je daar iets voor hoeft te doen. Het gaat om het proces dat eraan ten grondslag ligt. Dat is geen projectmatig werk, maar ‘mindsetwerk’. Tijdens dat proces mag je je inderdaad bezighouden met overtuigingen. Voorál die van jou. Je mag je invloed en impact ontdekken. Je denkwijze onder de loep nemen. Je voorbarige acties achterwege laten. Je mag vertrouwen en waardering tonen voor jezelf, voor de ander én voor het natuurlijk proces. Dat ‘mindsetwerk’ is de vernieuwing waarop innovatie wacht.