Hoe je negatieve emoties effectief bestrijdt

emoties-bestrijden

Eén van de meest effectieve manieren om met negatieve emoties om te gaan, is bereid zijn om ál je emoties te ervaren. Dat vergt een beetje moed. Maar door die moed, bied je geen weerstand meer. De ‘negatieve’ emoties hoeven daardoor niet te vechten voor hun bestaansrecht. De ‘positieve’ emoties komen dan vanzelf weer tevoorschijn. Probeer maar eens!

Dankbaarheid als tegengif?

Fredrike Bannink, auteur van het boek ‘Positieve Psychologie in de praktijk’, schreef over dankbaarheid: ‘Dit kan een goed ‘tegengif’ bieden aan alle negatieve emoties die ervaren worden (het undoing effect beschreven door Fredrickson).’

Het is inderdaad zo dat, zodra je dankbaarheid dagelijks beoefent, je vrij snel verschil merkt. Je aandacht shift naar de thema’s waar je blij mee bent en misschien zelfs meer van wilt. Maar dankbaarheid als tegengif voor negatieve emoties? Het helpt je, maar tegengif is niet persé nodig.

Negatieve emoties ervaren

Als je bereid bent om al je emoties te ervaren, dan ontdek je dat het lichter en luchtiger is dan je nu misschien vreest. Het wordt dan steeds makkelijker om beschikbaar te zijn voor ‘negatieve’ emoties. Je zou kunnen zeggen dat de bereidheid om álle emoties te ervaren, het echte ‘tegengif’ is.

Maar hoe doe je dat? Hoogstwaarschijnlijk heeft niemand je dit geleerd. Ik loods je door het proces heen met een begeleide oefening ‘Emotioneel beschikbaar zijn voor jezelf’. Bij deze MP3 ontvang je ook een audiogids met interessante informatie. Onder andere over hoe emoties jóu kunnen loslaten en hoe lang dat duurt. Gauw luisteren dus! Downloaden is vrij en kan hier.