Jezelf trouw zijn doet ertoe, omdat je daarmee de verantwoordelijkheid neemt voor je eigen leven en je eigen geluk. Daarmee pak je je invloed terug. En geef je niemand de macht om je te ‘redden’. Zo blijf je autonoom en ben je minder afhankelijk van wat een ander voor je kan en wil doen. Vroeg of laat houdt dat namelijk vaak op. Niemand wil verantwoordelijk zijn voor andermans geluk. Het is een verborgen claim die we soms geneigd zijn een ander op te leggen. Met jezelf trouw zijn, leg je die taak bij jezelf terug.
Eigenlijk zou iedereen zichzelf moeten trouwen. De commitment aangaan met jezelf, omdat de relatie met jezelf ertoe doet. Levenslang een duurzame liefdevolle relatie laten ontstaan en behouden. Tot in de eeuwigheid. Klinkt goed, nietwaar? Welke belofte zou jij jezelf maken? Zodat je jezelf veilig kunt voelen. Op jezelf kunt bouwen en vertrouwen. En daardoor niemand en niets van buiten nodig hebt of verantwoordelijk hoeft te maken voor je geluk.
Als je trouw bent aan jezelf, ben je altijd ergens welkom. Heb je een veilige, geborgen plek, waar je naartoe kunt. Je hoeft op niemand te wachten. Jezelf trouw zijn, zorgt er ook voor dat je autonoom je leven kunt leiden. Je wensen tegemoet kunt treden. Ook als je een ander daarmee minder plezier doet. Want trouw aan jezelf zijn, komt met de plicht om die kostbare band met jezelf te beschermen. Tegen iedereen die jou onbewust een verborgen claim lijkt op te leggen. Jezelf trouw zijn, betekent de band met jezelf verstevigen, verdiepen en verbeteren elke dag. En daar een handtekening onder zetten.
Jezelf trouw zijn gaat zoveel beter als je je meest belangrijke waarden kent. Als je weet wat ertoe doet en wat je in beweging brengt. Het gaat gepaard met kiezen voor jezelf. Dat blijft al gauw wat vaag als je niet weet hoe je voor jezelf kunt kiezen. Je waarden kennen, helpt daarbij. Want als je voor je waarden kiest, kies je automatisch voor jezelf. Zo eenvoudig kan het zijn! Ook al zullen zich bij heldere waarden nog steeds dilemma’s voordoen. Maar het geeft je voldoende houvast om keuzes te maken waarbij je jezelf trouw kunt zijn.
Natuurlijk wil je voorkomen dat je jezelf in de steek gelaten voelt. Door jezelf trouw te zijn, heb je nog steeds geen invloed op wat een ander doet. Maar je weet wel dat jij je in ieder geval inspant om jezelf niet in de steek te laten. Jezelf verlaten, is misschien wel de ergste vorm van in de steek laten. Het doet afbreuk aan je gevoel van eigenwaarde en zorgt dat je steeds minder op jezelf kunt rekenen. Het knaagt aan je zelfvertrouwen.
Met trouw zijn aan jezelf kun je nú beginnen. Soms is het best een uitdaging om jezelf en je wensen continu te zien en te beseffen dat jij de enige bent die daar iets mee kan. Het gaat er ook niet om dat het goed moet gaan. Jezelf trouw zijn gaat namelijk om heel veel kleine keuzemomenten gedurende de dag. Het gaat erom dat je bewust bent van die keuzemomenten en jij de touwtjes in handen hebt. En dat je trouw bent aan jezelf, ook als het wat minder goed uitpakt dan je in gedachte had. Jezelf vriendelijk toespreken als je het wat minder goed doet, doet het ‘huwelijk’ met jezelf sowieso goed.